Cantate
Happy Art
NWP
Good News
NWP
Belgocontrol
Eurocontrol
Indymedia
Seniorennet
Forum Heel de Wereld
Nieuws

Transcendente Meditatie

Wat is transcendente meditatie
Dit is een gemakkelijke meditatietechniek, veel gemakkelijker dan bijvoorbeeld Zen meditatie, om tot ontspanning en rust mee te komen. Men transcendeert de gedachten qua betekenis met behulp van een speciaal gedachtenobject, een mantra. Dat wil zeggen men wordt zich bewust van de objectieve aanwezigheid van gedachten als zijnde slechts impulsen van het bewustzijn. Bij het toepassen van deze techniek ervaart, ontdekt, men de fijnere waarden van de gedachtentrillingen, de impulsen. Men wordt zich meer bewust. In feite raakt men tegelijk ook bewust van zijn bewustzijn, wat een zeer verhelderende rustgevende ervaring is.

Hoe kwam ik erbij?
Ik heb deze methode geleerd in 1978 bij een erkend leraar, opgeleid door Maharishi Mahesh Yogi zelf, de yogi bij wie ook de Beatles ooit deze techniek leerden. Ik deed dat toen ten eerste uit interesse voor alles wat met spiritualiteit te maken heeft, meer bepaald uit nieuwsgierigheid voor wat in dat verband het Oosten ons te bieden had en heeft, en ten tweede uit praktische overweging, omdat dit mij kon helpen tot rust en ontspanning te komen ter compensatie van mijn destijds zeer stresserend beroep als luchtverkeersleider.
Sindsdien ben ik dit blijven doen zoals voorgeschreven, een keer 's morgens en een keer 's avonds, telkens zo'n kwartier tot twintig minuten, gezeten in een rustige kamer met gesloten ogen.

Hoe moet men mediteren?
Dat lukt enkel in de praktijk. Men moet een bekwaam leraar aanspreken en de instructies blindelings opvolgen. De leraar zal in het begin ook aan de hand van allerlei subtiele vragen en wat observaties verifiŽren of ergens iets moet gecorrigeerd worden bij de toepassing.
Daarna is men vrij om dit op eigen houtje waar ook te doen, zonder enige verdere verplichting overigens.

Kost het veel?
Het is niet echt goedkoop. Men moet algauw enkele honderden Euro's rekenen om het te mogen leren. De kostprijs kan oplopen tot de waarde van een kwart maandloon of meer. Daartegenover staat dat men dit geld maar ťťn keer uitgeeft en daarna de meditatietechniek overal en altijd voor zichzelf heeft. Bovendien heb ik ondervonden dat indirect heel wat wordt uitgespaard en terugverdiend, al was het maar omdat men op een keer klaarder wakker was en sneller kon reageren om nog net aan dat ongeval te ontsnappen, dat anders onvermijdelijk zou zijn geweest.

Wat zijn er zoal de resultaten van?
Op de eerste plaats is de meditatie zelf telkens weer een aangename pauze tussendoor: echt tijd voor jezelf. Dan is er het effect van klaarder van geest te worden en dus meer aan te kunnen, sneller te reageren en minder fouten te maken. Er zijn ook heel wat niet te onderschatten 'geheime' effecten op gebied van gezondheid bijvoorbeeld, waar vanalles en nog wat beter wordt. Genezing gebeurt blijkbaar veel vlotter in een lichaam dat minder onder spanning en stress gebukt gaat. Ook de interactie met de omgeving verbetert erdoor, men is meer in staat tot empathie, het zich inleven in de anderen en hun noden en verwachtingen inschatten. Ik geloof dat ook de persoonlijke ontwikkeling erdoor veel sneller gaat, maar dat is natuurlijk moeilijk na te gaan. In het algemeen geeft het echter een basis voor geluk en welzijn in het leven, die ik zelf niet graag zou gemist hebben.

Waar kan je ervoor terecht?
Er is in zowat elk land een groep mensen die zich met de logistieke kant van de zaak bezighoudt. Maharishi heeft sedert 1967 een wereldwijd netwerk opgezet, dat kortweg de TM-beweging wordt genoemd, al zijn er inmiddels talloze poŽtischer namen voor bedacht. Ook in BelgiŽ is er zo'n organisatie actief, al sinds 1970. Men kan ervoor terecht op de website:
Transcendente Meditatie


Ben Pirard - 2003

thuispagina Laatste wijziging: door B.Pirard (©) 2 mei 2005 16:26, email contact - CopiŽren toegelaten mits bronvermelding -